Familie Brethouwer van boerderij "de Luthe"

 Bewoningsgeschiedenis van De Luthe, buurtschap Barlo, gemeente Aalten 

Er wonen al twee eeuwen Brethouwers op “De Luthe”.
Het gaat om twee boerderijen naast elkaar met daartussen een kleiner huis.
Op slechts een ervan, wordt tot op de dag van vandaag nog "geboerd".

 De Luthe (nu Barloseweg 28)
Jan Brethouwer uit de Aaltense Heurne, getrouwd 1803 met Alberdina Helders, woont sinds dat jaar op “Luten”, Barlo 7. (tegenwoordig Barloseweg 28). Vervolgens gaat de boerderij over op resp. Abraham Brethouwer, Jan Brethouwer, Abraham Brethouwer en Gerrit Jan Brethouwer. Deze laatste - “Luten Gerhard” - verkoopt de boerderij omstreeks 1970, waarmee na vijf generaties een eind komt aan de bedrijfsvoering.

 De kleine Luthe (nu Aladnaweg 14)
Eind 19e eeuw/begin 20e eeuw had Willem Gerhardus Brethouwer, broer van AbrahamBrethouwer, een meubelmakers- en wagenmakersbedrijf in de klein Luthe. Hij overleed ongehuwd in 1926. Daarna is het huis een tijd lang in het bezit geweest van Abraham en diens zoon Gerrit Jan. Het werd door Gerrit Jan verkocht.

 "De Luthe" (nu Aladnaweg 16)
In het “Register Civique 1813” staat vermeld dat in dat jaar op de andere boerderij De Luthe een familie Hillen woont. In 1870 of misschien eerder komt Gerrit Jan Brethouwer met zijn derde vrouw Janna Aleida Hoornenborg op De Luthe wonen.
de Luthe Zijn grootvader was Jan Brethouwer, hiervoor genoemd bij de andere boerderij de Luthe. De boerderij gaat vervolgens over op zoon Gerrit Jan, dan op diens zoon Willem Gerhardus en vervolgens is er weer een Gerrit Jan, die tot op heden op de Luthe boert samen met zijn vrouw Willy. Dit is dus de vierde generatie op deze boerderij, die daar woont met de derde en de vijfde generatie, nl. Dine Brethouwer-Obbink en de kinderen Laura, Anouk en Joris.

 
Copyright © Spaghetti Digitals.
All rights reserved.